Следвайте Гласове в ТелеграмПървият от двата блока на АЕЦ Козлодуй“, които

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПървият от двата блока на АЕЦ Козлодуй“, които
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев за Белене: Ние ще сме опитното зайче на „Уестингхаус“. В САЩ строят два реактора от 16 години

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Първият от двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “, които би трябвало да построи американската „ Уестингхаус “, се чака да бъде пуснат в употреба след 10 година, разгласи пресслужбата на Министерския съвет след подписването на съглашение със Съединени американски щати за нуклеарно съдействие. В изявление за " Труд " енергийният специалист Явор Куюмджиев съобщи, че това е безусловно невероятно. „ Уестингхаус “ са строили атомна електроцентрала в Съединени американски щати 16 години. Досега е пуснат в употреба единствено единият от двата блока на американската централа. Вторият към момента не е подготвен.

Първоначалната цена на двата блока в американската атомна централа в Джорджия е била 8 милиарда $, само че след това е стигнала 34 милиарда $. Според българското държавно управление обаче цената на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще бъде до 14 милиарда $.

„ Сроковете са неуместни и нереалистично къси. Само подготвителната работа по документите ще отнеме десетина години. А основното решение е на Евроатом, в което всички страни-членки на Европейски Съюз би трябвало с консенсус да се съгласят България да строи нова атомна централа, изясни Явор Куюмджиев пред „ Труд “.

Последната действително издигната централа в Европа беше стартирана от французи през 2007 година и трябваше да бъде пусната в употреба през 2012 година, само че „ Ойкилуото “ 3 (във Финландия) беше пусната предходната година с 11 година забавяне.

„ Уестингхаус “ са строили АЕЦ в Джорджия 16 години, като първият блок беше пуснат предходната година, а тази година се чака, само че не е несъмнено, да бъде пуснат втори блок. „ Ние ще бъдем нещо като опитно зайче – върху нас ще се учат. Така че, даже след 9 година да стартира строителството, нямам никаква концепция по кое време ще приключи “, сподели специалистът.

Инфо: " Труд "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР